Vi har under mer än tre decennier studerat olika rörelsemönster vid gång i högklackade skor. Det vi lärde oss blev grunden till vår första patent - ett ortopediskt inlägg för skor med klack.
Att gå i klackar är inte optimalt
Högklackade skor ökar belastningen på fötter, ben, knän och rygg avsevärt. En klack på 2,5 cm ökar pressen på framfoten med hela 22 procent! Går du i skor med klackar som är högre än 2,5 cm, ökar pressen ytterligare och landar på hela 76% vid klackhöjden på 7,5 cm.
Det bästa du kan göra för att minska belastningen och med det – risk för skador, är att välja skomodeller som erbjuder så bra stötdämpning, avlastning och stabilitet som möjligt. Ett ortopediskt inlägg är att rekommendera starkt, då belastningen på alla tre fotvalven minskar. Utmaningen med pumps och högklackade skomodeller var att det inte fanns inlägg som funkade för just dem. Tills Stinaa.J kom in i bilden.
Vad händer i kroppen?
När du går i högklackade skor utan en ortopedisk insida utsätts dina fötter för ökat slitage. Hela rörelseapparaten blir överbelastad. Olika kroppar reagerar olika, de flesta blir trötta i sina ben efter några timmar. Du som har bra genetik eller är vältränad har bättre förutsättningar för att må bättre över tid oavsett skoval.
Starka muskler eller bra gener till trots får man förr eller senare ont eller skador.
Detta händer i din kropp när du går i högklackade skor.
Huvud/nacke
Du pressas in i en hållning som ökar risken för muskelknutor i nacke och axlar.
Ländrygg
Du svankar onaturligt mycket, detta kan ge ömhet.
Knän
När du trippar runt på framfoten missar du stötdämpningen som ligger naturligt i den rullande rörelsen från hälen till framfoten. All tre fotvalv gör inte jobbet. Knän, höft och rygg belastas extra hårt.
Fötter
Tårna kläms ihop och framfoten utsätts för ett onormalt högt tryck.
Fotleder
Hälsenan är under konstant press och riskerar att bli stel.